Fiiliksiä Krakovasta

En kertakaikkiaan keksi mitään huonoa sanottavaa Krakovasta. Ruoka on hyvää, ihmiset puhuvat englantia ja hintataso on edullinen. Voisin lähteä vaikka heti uudestaan!

Kaupungissa on jotakin todella kiehtovaa. Krakova on samanaikaisesti todella moderni, mutta silti täynnä historiaa. Berliinin lisäksi en ole kokenut millään muulla kaupunkilomallani sitä tunnetta, että voisin vain kävellä, ihmetellä ja kuvata. Krakova oli myös erityinen matka siltä kannalta, että se aloitti kolmen viikon ensimmäisen oikean kesälomani, jolloin ohjelmassa ei ollut mitään muuta kuin lomailua.

Kazimierz

Kazimierz on Krakovan juutalaiskaupunginosa, jonka kupeessa Airbnb-kämppämme sijaitsi. Lämmin suositus! Paljon ravintoloita, kahviloita ja kauppoja, sekä lyhyt matka kaikkialle.

krakova_matka-5krakova_matka-4krakova_matka-3krakova_matka-9

Auschwitz

Suurin osa Krakovan matkaajista käy reissullaan myös Auschwitzissa. Vierailu keskitysleirillä on aina ollut sellainen asia, jonka olen halunnut tehdä, mutta pelkäsin etukäteen niitä tunteita, joita se mahdollisesti herättää. Mitä jos maailmantuska kasvaisi liian isoksi, ja käyttäisin loppuloman murehtien ihmisten järjettömyyttä ja maailman epäoikeudenmukaisuutta?

Pelko oli osittain aiheellinen ja osittain turha. Porukkaa oli liikkeellä todella paljon. Tunne olisi varmasti ollut täysin erilainen, jos olisi ollut mahdollista jäädä tarkemmin tutkimaan uhrien kuvia ja pysähtyä miettimään. Myös säällä oli merkitystä. Lähes pilvetön taivas ja kaunis kesäinen ilma tuntuivat irvokkailta ottaen huomioon paikan synkän historian.

krakova_matka-10

GetYourGuiden kautta Krakow Toursin koko päivän kierros maksoi 30 €/henkilö ja suosittelen tekemään sen niin. Kun ulkona oli lähemmäs +30, niin tunnin matka dokumenttia katsellen ilmastoidussa bussissa tuntui miellyttävämmältä kuin raahautuminen juna-asemalle, junamatka ja kävelymatka juna-asemalta keskitysleirille. Tällaisessa säässä myös muutaman kilometrin siirtyminen pääleirin (Auschwitz I) ja Birkenaun välillä olisi ollut aikamoinen suoritus ilman kuljetusta. Kuumassa kärvistellessäni mietin keskitysleirien vankeja, jotka pienillä ruoka-annoksilla tekivät rankkaa fyysistä työtä. En ihmettele hetkeäkään, että keskimääräinen elinikä leiriin saapumisen jälkeen oli vain muutaman kuukauden.

krakova_matka-11krakova_matka-12

Juurikaan uutta tietoa ohjattu kierros ei minulle tuonut, sillä olen lukenut aika paljon natsien teoista ja holokaustista. Silti kaasukammioiden, seisomasellien ja Birkenaun laajuuden näkeminen pisti vakavasti miettimään, miten pahoihin tekoihin ihminen pystyy. Tapahtuuko tällaista jossakin päin maailmaa nytkin, mutta emme vain tiedä siitä?

Wieliczkan suolakaivos

Wieliczkan suolakaivos on mielenkiintoinen kohde, joka toimii päiväreissuna myös lasten kanssa. Suolakaivoksessa ei voi vierailla ilman, että kulkee ohjatun kierroksen. Liput kannattaa varata etukäteen, sillä jonot kiemurtelivat heinäkuussa sen verran pitkänä, että jonotuksen jälkeen sai odottaa tunnin verran kierroksen alkua.  Itse kierros kestää lähes kolme tuntia. Muuten hyvä, mutta sellaisessa ajassa väkisin saavutetaan se piste, jolloin suolapatsaat, suolaseinät ja jännittävät faktat suolan kaivamisesta alkavat puuduttaa.

Kierroksen hauskin osuus olikin heti alussa, kun laskeudutaan useampi kymmenen kerrosta alas suolakaivokseen.

krakova_matka-7

Wieliczka sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Krakovasta. Krakovassa on valtavasti matkajärjestäjiä, jotka myyvät reissuja suolakaivoksille. Suosittelen vierailemaan suolakaivoksessa kuitenkin omin avuin, koska Uber (noin 6 €/suunta) ja pääsyliput tulevat edullisemmaksi.

krakova_matka-8

Vinkkejä Krakovaan

  • Lentokenttä-Krakova -juna. Matka kestää parikymmentä minuuttia, juna on moderni ja ilmastoitu ja maksaa 9 PLN (noin 2,2 €)
  • Liikkuminen: kaupungissa ratikalla ja jalan (20 min ratikkalippu 0,6 €). Jakdojade paikallinen appi, joka kertoo, millä julkisella kulkuvälineellä pääset paikasta toiseen ja millainen lippu matkaa varten pitää ostaa.
  • Shoppailu: Puolan oman ’Make Up Store’-merkki Inglotin meikit ovat puolta halvempia kuin Suomessa. Nahkatuotteet ja kengät. Käsinmaalatut posliinituotteet.
  • Museot: suolakaivos, Auschwitz ja Schindlerin emalitehdas.

Krakovan matkan kustannukset

Tällä matkalla ei säästelty, mutta ei toisaalta törsättykään. Airbnb:ssa olisi voinut säästää enemmänkin, mutta pesukone, kylpyamme ja oma terassi painoivat vaakakupissa. Krakovassa saa pienellä rahalla paljon!

  • Lennot 110 € / henkilö, Norwegian
  • Airbnb 240 € / 4 yötä
  • Syöminen, juominen, museot, kulkeminen yhteensä molemmilta 200 €

Lähtisin vaikka heti uudestaan!

henriikkahyy_allekirjoitus_transparent

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s